1) Απότομη έκρηξη ινσουλίνης και έντονη πτώση σακχάρου αίματος.
– Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αιχμή, “ έκρηξη” της τιμής της ινσουλίνης μιας ορμόνης από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη βοηθάει στην μεταφορά και κατανάλωση της ζάχαρης ωςενέργειας, όμως οι συχνές “εκρήξεις” (απότομη άνοδος) ινσουλίνης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σε προδιαβήτη.
-Η απότομη πτώση της τιμής σακχάρου αίματος από τις “εκρήξεις” ινσουλίνης προκαλεί κούραση, λιγούρες , και διακυμάνσεις στη διάθεση .
2) Διέγερση κορτιζόλης και χρόνιο stress
-H υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε χρόνιο stress μέσω της αύξησης της κορτιζόλης του αίματος.
-Η υψηλή κορτιζόλη οδηγεί σε συγκέντρωση λίπους στο σώμα , χρόνια κούραση και κακή ποιότητα ύπνου.
3) Λεπτίνη και Γρελίνη (οι ορμόνες της όρεξης)
-Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης διαταράσσει τη δράση της λεπτίνης της ορμόνης του κορεσμού και αυξάνει την έκκριση της γρελίνης , της ορμόνης της πείνας. Άρα, όσο τρως ζάχαρη σε κάνει να πεινάς περισσότερο.
4) Οιστρογόνα και Τεστοστερόνη
-Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μέσω της αυξημένης ινσουλίνης οδηγεί σε αύξηση των οιστρογόνων και διαταραχές κύκλου, ενώ αποδεδειγμένα μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.
5) Θυρεοειδής
-Η πολλή ζάχαρη μέσω του χρόνιου stress μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό με συμπτώματα κούρασης ,αίσθημα θολούρας ομίχλης στο μυαλό και αύξηση βάρους.
6) Ντοπαμίνη
-Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στην διέγερση της ντοπαμίνης, της ορμόνης της ευχαρίστησης, το εσωτερικό ναρκωτικό μας.
Οπότε, η συχνή και χρόνια κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί χημικό εθισμό όπως το τσιγάρο ή το αλκοόλ που μας σπρώχνει στην ολοένα και μεγαλύτερη λήψη ζάχαρης, με όλα τα αρνητικά που ανέφερα παραπάνω.
Γλυκάκι λοιπόν ; Ή κάνε την επιλογή για μια καλύτερη γεμάτη ενέργεια ζωή!